Rasinfo

Rasinfo: de  hovawart is van origine een langharige erfbewaker. Hij is veelzijdig inzetbaar. Door zijn oorspronkelijke taak is een hovawart over het algemeen een zelfverzekerde hond, die prima zijn mannetje staat. Verder heeft hij een prima neus. Zowel pakwerk als speuren liggen hem dan ook goed. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor diverse andere vormen van sport met een hovawart.

Een hovawart kan zeker ook als huishond functioneren, maar hierbij zal met zijn karakter rekening gehouden moeten worden. Natuurlijk is het fijn dat uw hovawart u en uw huis bewaakt en beschermt, maar als uw vrienden te alle tijde binnen moeten kunnen lopen, kan het zijn dat uw hovawart hier heel anders over denkt.

De hovawart is er in drie kleurslagen: blond, zwart-blond en zwart. De zwartblonde hovawart is de meest gewilde variant omdat de meeste mensen niet het risico willen lopen dat hun blonde of zwarte hovawart wordt uitgemaakt voor een retriever (niks ten nadele van de retrievers, maar dit is uiteraard een ander type hond). Uiteindelijk is dit natuurlijk geen basis om de hond op uit te kiezen, kleur. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat uw hovawart ook een hovawart is in zijn karakter. U kiest toch een hond niet uitsluitend op uiterlijk?

Over het algemeen is een hovawart een trouwe gezinsgenoot, die u graag begeleidt. Hij is erg gesteld op zijn eigen mensen. Dit betekent overigens niet dat hij mensen die u tegenkomt, niet vriendelijk kan begroeten. Ook met andere honden is de hovawart geen problematische hond, hoewel ook onder onze hovawarts echte macho's rondlopen.

Wilt u graag meer weten over de hovawart, voorzien wij u graag van meer info. Neemt u gerust contact met ons op. Ook bent u van harte welkom op onze verenigingsactiviteiten om eens kennis te maken met de hovawart in levende lijve.